Vytisknout
DSC 9925b

Cena služeb pro rok 2016

Poskytované služby

  • přidělení vinného boxu
    • menší box 60x50x80 cm (min. 80 lahví 0,75l) 280 Kč / měs.
    • větší box 60x60x85 cm (min. 100 lahví 0,75) 350 Kč / měs.
  • skladové evidence vín
  • ochrana před odcizením elektronickým zabezpečovacím systémem
  • uložení a vyzvednutí vín:
    • v provozní době Vinného sklepa Chabry
    • 1x ročně zaslání vín přepravní společností na náklady pronajímatele po území ČR
  • poukaz v hodnotě 500 Kč na nákup moravských vín

 

Pro bližší informace nás kontaktujte.

 

Proč archivovat víno a co je to vinný sklep?

Vlastnit vinný sklep je prestižní záležitost, a pro milovníky vín nejoptimálnější možností uskladnění vín. Není ovšem sklep jako sklep. Sklep mají mnozí majitelé rodinných domů. Tak proč bychom si víno neměli nechat u sebe doma? Vinný sklep je místo, kde nejsou žádné rušivé elementy, které negativně ovlivňují proces archivace vín.

Vinným sklepem se se rozumí místo, které má:

  • stálou teplotu mezi 10°-14°C (díky ní víno optimálně nazrává. Hlavním kritériem je neměnnost teploty.)
  • dostatečnou vlhkost mezi 75% - 85% vzdušné vlhkosti (nízká vlhkost zapříčiňuje vysychání korku, za to vysoká vlhkost podporuje vznik plísní)
  • absence ostatních negativních jevů jako je přístup světla, pachů a vibrací (tyto fyzikálně chemické vlivy nepříznivě působí na vývoj vín).

Pud má místo výše uvedené podmínky je vhodné si do něj vína uložit. A tyto podmínky naleznete právě ve Vinném sklepu Chabry.

Proč vína archivovat?

Během archivace dochází díky fyzikálně chemickým procesům ke změnám organoleptických vlastností vín. Tedy ke změnám barvy vůně a chutě. Zjednodušeně řečeno, pokud je víno starší ustupují primární a sekundární tóny vína jako je jeho odrůdová charakteristika a objevují se v něm náznaky těžších terciálních tónů.

Která vína se hodí k archivaci?

Rád bych Vám řekl, že všechna vína, ale není tomu tak. Většina vín jsou vyráběna jako mladá, svěží a lehká vína, která by se měla vypít do 2-3 let po nalahvování. Budeme-li se bavit o té menšině, vína, která mají potenciál dlouhodobého zrání ty se budou časem vyvíjet a ve vínech se začnou objevovat terciální tóny tzn. ty látky které se objeví až po nalahvování.

Jak dlouho víno archivovat?

Nelze jednoduše říct jak dlouho víno nechat nazrávat v archivu a poté si užít ten potenciál. který víno ze sebe vydalo. Záleží na jednotlivých vínech.

Jedinou správnou metodou jak zjistit vhodnost k další archivaci je degustace. Je zapotřebí jednou za čas víno vyzkoušet a zjistit jak se vyvíjí. Proto je velice obtížné koupit si jednu lahev a doufat, že za pár let bude víno nazrálejší (lepší). Takto to pravdu nefunguje. A je zapotřebí pravidelná zkouška kvality uskladněných vín. Jednoduchá chuťová zkouška napoví, jestli je víno pořád v dobré kondici nebo je zapotřebí víno z archivace stáhnout.